Nová rozsáhlá studie univerzit Oxford, Cambridge a Yale uvádí, že konzumace jakéhokoli, i nízkého množství alkoholu, zvyšuje riziko demence – a to významně, až o 15 %. Studie vychází z analýzy více než 500 000 dospělých ve věku 56–72 let ve Spojených státech a Velké Británii, která ukazuje, že i jeden až tři alkoholové nápoje týdně mohou mít dlouhodobě negativní dopad na mozek. Výzkumníci spojili pití alkoholu s celou řadou mechanismů vedoucích k poškození mozku: se zvýšeným zánětem, oxidačním stresem, neurotoxicitou, narušením neurotransmiterů, atrofií mozku i cévním poškozením. Zajímavý je také rozdíl mezi pohlavími. Ženy jsou zranitelnější vůči účinkům alkoholu kvůli nižšímu objemu vody v těle a nižším hladinám enzymů, které alkohol rozkládají. I při nižší konzumaci jsou tedy ženy vystaveny vyššímu riziku. Výsledky jasně ukazují, že neexistuje bezpečná hladina příjmu alkoholu pro zdraví mozku a že nejbezpečnější strategií je konzumaci alkoholu co nejvíce omezit, ideálně nepít vůbec. To jde proti dlouho zažitému tvrzení, že mírné pití alkoholu může být zdraví prospěšné.

https://ebm.bmj.com/content/ebmed/early/2025/09/16/bmjebm-2025-113913.full.pdf

To top